Home » Naujienos » 13 DVT – sušvelninti klimato kaitos poveikį

13 DVT – sušvelninti klimato kaitos poveikį

Birželio 5 d. minima pasaulinė aplinkos apsaugos diena! Klimato kaita ir globalinis atšilimas keičia mūsų kasdienybę ir kelia grėsmę planetos ateičiai. #13DVT siekiama sušvelninti klimato kaitos poveikį visame pasaulyje ir taip užtikrinti darnią ateitį.

Klimato kaita kelia bene didžiausią grėsmę darniam vystymuisi – jos iki šiol nematytas poveikis neproporcingai paveikia skurdžiausiai ir labiausiai pažeidžiamus. Sėkmingam Darnaus vystymosi tikslų įgyvendinimui būtini staigūs veiksmai kovoti su klimato kaita ir sumažinti jos žalą.

Visą pasaulį apimančiai klimato kaitai įveikti būtinas platus tarptautinis bendradarbiavimas ir veiksmai mažinantys anglies sunaudojimo ir pasaulinio šiltnamio efekto dujų išskyrimą. 2016 m. balandžio 22 d. 175 šalys narės pasirašė Paryžiaus susitarimą kovai su klimato kaita, kuriuo susitarė mažinti klimato kaitos tempą ir spartinti veiksmus bei investicijas darniai ateičiai, kurioje būtų sunaudojama mažiau anglies.

Paryžiaus klimato kaitos susitarimo narės privalės pateikti eilę ataskaitų apie pastangas įgyvendinti susitarimą. Išsivysčiusios šalys pasiryžo iki 2020 m. skirti 100 milijardų JAV dolerių padėti kovoti su klimato kaita besivystančioms šalims. Iki 2025 m. šalys pradės siekti naujo bendro tikslo – besivystančioms šalims padėti skirti bent po 100 milijardų dolerių kasmet.

Klimato kaita jau paveikė labiausiai pažeidžiamas, ypač mažiausiai išsivysčiusias šalis ir jų gyventojus. Joms padedama pritaikyti nacionalinius veiksmus prie bendrų susitarimo tikslų kartu su Mažiausiai išsivysčiusių šalių fondu ir Mažiausiai išsivysčiusių šalių ekspertų grupe. Siekiama, kad taip niekas nebūtų paliktas nuošalyje.

WRLD-EPS-01-0011

Iki 2030 metų šiuo tikslu siekiama:

– Stiprinti atsparumą ir galimybes reaguoti į su klimato kaita susijusias nelaimes.

– Integruoti kovos su klimato kaita priemones į nacionalinę politiką, strategijas ir planavimą.

– Pagerinti švietimą, sąmoningumą ir žmonių bei institucijų gebėjimus sumažinti klimato kaitos poveikį ir prisitaikyti prie pasikeitimų.

– Įgyvendinti įsipareigojimus pagal Paryžiaus kovos su klimato kaita susitarimą skiriant iki 2020 m. 100 milijardų JAV dolerių besivystančioms šalims padėti kovoti su klimato kaita.

– Prisidėti prie mechanizmų didinančių mažiausiai išsivysčiusių šalių ir mažų besivystančių salų gebėjimus kovoti su klimato kaita.

Darnaus vystymosi tikslus projekto „Pasaulis po 1 stogu“ metu mums pristatyti ir viešinti padeda LR Užsienio reikalų ministerijos iš Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai programos skiriamos lėšos.

Ilgamečiai projektai





2024 m. liepos mėn.
Pr A T K Pn Š S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031