Home » Naujienos » Kenija: klijų vaikai

Kenija: klijų vaikai

Oficialiais duomenimis, mano gimtajame mieste Eldorete gyvena 250 tūkst. žmonių. Iš tiesų, įskaičiuojant lūšnynus, šis skaičius viršija du milijonus – tai dukart daugiau žmonių nei Estijoje.

Eldoreto turtingųjų rajonas vadinamas Elgon View. Didžiulius namus juosia aukštos mūro sienos, kurių viršų dengia smulkintas stiklas, spygliuota viela arba elektrinis aptvaras. Vartus saugo ginkluoti sargybiniai. Mano namai Kenijoje yra ties riba tarp Elgon View ir vieno didžiausių lūšnynų – Langas.

Gatvės vaikų sparčiai daugėja

Lūšnynai daugiausia prisideda prie Eldoreto gyventojų skaičiaus didėjimo. Dauguma žmonių, atvykstančių į miestą iš kaimo vietovių ieškoti darbo, jo neranda ir lieka gyventi priemiesčiuose, dirbdami laikiną darbą. Nedarbas Kenijoje itin didelis. Kenijos valstybinio statistikos biuro duomenimis, 2011 metais nedarbo lygis buvo 40 procentų. Skaičiuojama, kad dabar pusė darbingo amžiaus žmonių neturi darbo. Kaimo vietovėse ir priemiesčiuose padėtis dar sunkesnė. Pavyzdžiui, organizacija, su kuria bendradarbiaujame Huruma lūšnyne, teigia, kad 80 proc. vietos gyventojų nedirba arba turi tik laikiną darbą.

2008 metais per rinkimus vykusiose riaušėse žuvo beveik 150 tūkst. žmonių. Eldoreto gyventojai daugiausia priklauso „bėgančiajai genčiai“ – kalendžinams. Eldoretas atsidūrė neramumų epicentre ir dauguma kalendžinų pabėgo, palikdami ne tik turtą, bet neretai ir vaikus. Šie našlaičiai dabar užaugo ir tapo gatvės jaunuoliais, gyvenančiais visiškai kitokiame pasaulyje nei mes ar netgi kiti Eldoreto gyventojai. Vaikų gatvėse sparčiai daugėja. Jie čia atsiduria dėl įvairiausių priežasčių: lytinio išnaudojimo, smurto šeimoje, sunkios finansinės padėties, motinai ištekėjus už kito vyro, dažniausiai nepripažįstančio buvusio sutuoktinio vaikų, taip pat mirus tėvams. Dauguma gatvės vaikų yra nuo 11 iki 16 metų, tačiau kai kurie yra visai maži, vos kelerių metų, ir paprastai gyvena kartu su vyresniu broliu ar seserimi. Anot pačių vaikų, mažiausieji greitai miršta, dažniausiai dėl plaučių uždegimo.

_____________

Straipsnio autorė, Karolin Kruuse, Estijoje laimėjusi tarptautinio projekto „Žiniasklaida vystymuisi“ rašinių konkursą, pasakoja apie lūšnynų vaikus ir pristato savo įžvalgas apie gyvenimą skurdžiausiuose Nairobio (Kenija) rajonuose. Projektą „Žiniasklaida vystymuisi“ Lietuvoje įgyvendina VšĮ „Europos namai“ kartu su Nacionaline nevyriausybinių vystomojo bendradarbiavimo organizacijų platforma. Projektą remia Europos Sąjunga.

Daugiau skaitykite lzinios.lt

Ilgamečiai projektai





2024 m. kovo mėn.
Pr A T K Pn Š S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031